Главная Новые поступления Описание Шлюз Z39.50

Базы данных


Труды сотрудников Института теплофизики УрО РАН - результаты поиска

Вид поиска

Область поиска
в найденном
 Найдено в других БД:Каталог книг и продолжающихся изданий (1)
Формат представления найденных документов:
полный информационныйкраткий
Отсортировать найденные документы по:
авторузаглавиюгоду изданиятипу документа
Поисковый запрос: (<.>K=DROPLETS<.>)
Общее количество найденных документов : 22
Показаны документы с 1 по 10
 1-10    11-20   21-22 
1.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания : 53/Б 90
Автор(ы) : Буланов Н. В., Гасанов Б. М.
Заглавие : Экспериментальная установка для изучения цепной активации низкотемпературных центров кипения в перегретых капельках жидкости
Параллельн. заглавия :Experimental Setap for Studying the Chain Activation of Low-Temperature Boiling Sites in Superheated Liquid Droplets
Место публикации : Коллоидный журнал. - 2005. - Т. 67, N 5. - С. 1-6
Примечания : Библиогр: с. 592 (9 назв.)
ББК : 53
Предметные рубрики: ФИЗИКА
Ключевые слова (''Своб.индексиров.''): цепная активация--активация цепная--перегретые капельки жидкости--цепное зародышеобразование--зародышеобразование цепное
Аннотация: Приведено описание экспериментальной установки , позволяющей реализовать цепную активацию центров кипения в капельках перегретой жидкости, что наблюдалось ранее только в опытах по изучению теплоотдачи при кипении эмульсии с низкокипящей дисперсной фазой. Результаты исследования обсуждаются в рамках предложенной ранее авторами модели, в которой центрами кипения являются флокулы, состоящие из нескольких частиц коллоидного размера и адсорбирующие растворенный газ.
Найти похожие

2.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания : 53/Б 90
Автор(ы) : Буланов Н. В., Гасанов Б. М.
Заглавие : Экспериментальная установка для изучения цепной активации низкотемпературных центров кипения в перегретых капельках жидкости
Параллельн. заглавия :Experimental Setap for Studying the Chain Activation of Low-Temperature Boiling Sites in Superheated Liquid Droplets
Место публикации : Коллоидный журнал. - 2005. - Т. 67, N 5. - С. 1-6
Примечания : Библиогр: с. 592 (9 назв.)
ББК : 53
Предметные рубрики: ФИЗИКА
Ключевые слова (''Своб.индексиров.''): цепная активация--активация цепная--перегретые капельки жидкости--цепное зародышеобразование--зародышеобразование цепное
Аннотация: Приведено описание экспериментальной установки , позволяющей реализовать цепную активацию центров кипения в капельках перегретой жидкости, что наблюдалось ранее только в опытах по изучению теплоотдачи при кипении эмульсии с низкокипящей дисперсной фазой. Результаты исследования обсуждаются в рамках предложенной ранее авторами модели, в которой центрами кипения являются флокулы, состоящие из нескольких частиц коллоидного размера и адсорбирующие растворенный газ.
Найти похожие

3.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания : 53/G 24
Автор(ы) : Gasanov B. M., Bulanov N. V.
Заглавие : Effect of the concentration and size of droplets of the dispersed phase of an emulsion on the character of heat exchange in a boiling emulsion [Электронный ресурс]
Место публикации : High Temperature. - 2014. - Vol. 52, № 1. - С. 86-92
Систем. требования: http://download.springer.com/static/pdf/379/art%253A10.1134%252FS0018151X13060102.pdf?auth66=1413268036_e3425770ecce7f0445a1073ee4501664&ext=.pdf
Примечания : Bibliogr. : p. 92 (6 ref.). - 14.10.2014
ББК : 53
Предметные рубрики: ФИЗИКА
Ключевые слова (''Своб.индексиров.''): droplets--phase dispersed--size
Аннотация: Heat transfer from thin platinum wires to emulsions with a low-boiling dispersed phase has been studied experimentally. The appearance, growth, and separation of vapor bubbles at boiling on horizontal and vertical heated surfaces were demonstrated. The dependence of the delay of the beginning of boiling on the concentration of the emulsion and the size of droplets of the dispersed phase were consid
\\\\expert2\\NBO\\High Temperature\\2014, v. 52, N 1, p.86-92.pdf
Найти похожие

4.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания : 53/G 24
Автор(ы) : Gasanov B. M., Bulanov N. V.
Заглавие : Effect of the concentration and size of droplets of the dispersed phase of an emulsion on the character of heat exchange in a boiling emulsion [Электронный ресурс]
Место публикации : High Temperature. - 2014. - Vol. 52, № 1. - С. 86-92
Систем. требования: http://download.springer.com/static/pdf/379/art%253A10.1134%252FS0018151X13060102.pdf?auth66=1413268036_e3425770ecce7f0445a1073ee4501664&ext=.pdf
Примечания : Bibliogr. : p. 92 (6 ref.). - 14.10.2014
ББК : 53
Предметные рубрики: ФИЗИКА
Ключевые слова (''Своб.индексиров.''): droplets--phase dispersed--size
Аннотация: Heat transfer from thin platinum wires to emulsions with a low-boiling dispersed phase has been studied experimentally. The appearance, growth, and separation of vapor bubbles at boiling on horizontal and vertical heated surfaces were demonstrated. The dependence of the delay of the beginning of boiling on the concentration of the emulsion and the size of droplets of the dispersed phase were consid
\\\\expert2\\NBO\\High Temperature\\2014, v. 52, N 1, p.86-92.pdf
Найти похожие

5.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания : 53/G 15
Автор(ы) : Galashev A. E.
Заглавие : Molecular-dynamic modeling of ultradisperse water in the earth atmosphere
Место публикации : High Temperature. - 2010. - Vol.48, №4. - С. 518-526
ББК : 53
Предметные рубрики: ФИЗИКА
Ключевые слова (''Своб.индексиров.''): atmospheric water--dynamic calculations--dynamic calculations
Аннотация: Molecular-dynamic calculations are used for analyzing the vapor quality of water monomers, clusters, droplets, and crystals in the Earth atmosphere. It is demonstrated that the integral intensity of absorption of infrared radiation for the initial series of water clusters does not increase with their size and stays smaller than the respective characteristic for free water molecule. The anti-greenhouse effect developed by clusters is defined as the difference between the greenhouse effects exhibited by free molecules of water making up the clusters and by the clusters proper. The value of anti-greenhouse effect is 3.6 K, and the greenhouse effect of atmospheric water clusters is estimated at 1.1
Найти похожие

6.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания : 53/G 15
Автор(ы) : Galashev A. E.
Заглавие : Molecular-dynamic modeling of ultradisperse water in the earth atmosphere
Место публикации : High Temperature. - 2010. - Vol.48, №4. - С. 518-526
ББК : 53
Предметные рубрики: ФИЗИКА
Ключевые слова (''Своб.индексиров.''): atmospheric water--dynamic calculations--dynamic calculations
Аннотация: Molecular-dynamic calculations are used for analyzing the vapor quality of water monomers, clusters, droplets, and crystals in the Earth atmosphere. It is demonstrated that the integral intensity of absorption of infrared radiation for the initial series of water clusters does not increase with their size and stays smaller than the respective characteristic for free water molecule. The anti-greenhouse effect developed by clusters is defined as the difference between the greenhouse effects exhibited by free molecules of water making up the clusters and by the clusters proper. The value of anti-greenhouse effect is 3.6 K, and the greenhouse effect of atmospheric water clusters is estimated at 1.1
Найти похожие

7.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания : 53/B 93
Автор(ы) : Bulanov N.V., Khmylnin V.A.
Заглавие : A method of explosive effervescence of disperse-phase droplets for analysis of emulsions
Место публикации : Industrial Laboratory. - 1994. - V.60, Is.10. - С. 599-602
ББК : 53
Предметные рубрики: ФИЗИКА
Ключевые слова (''Своб.индексиров.''): effervescence explosive--disperse-phase droplets--emulsions
Аннотация: A method and an experimental setup for dispersion analysis of emulsions based on overheating and explosive effervescence of disperse-phase droplets are described. Formulas are derived and a procedure for determining the fitting parameters for a description of the dispersive composition of an emulsion is given. The maximum count rate was about 500 droplets per second for droplet diameters ranging from 5 to 200 mu m. The method can be automated to handle high-viscosity, opaque, unstable, and heavily contaminated emulsions
Найти похожие

8.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания : 53/B 93
Автор(ы) : Bulanov N.V., Khmylnin V.A.
Заглавие : A method of explosive effervescence of disperse-phase droplets for analysis of emulsions
Место публикации : Industrial Laboratory. - 1994. - V.60, Is.10. - С. 599-602
ББК : 53
Предметные рубрики: ФИЗИКА
Ключевые слова (''Своб.индексиров.''): effervescence explosive--disperse-phase droplets--emulsions
Аннотация: A method and an experimental setup for dispersion analysis of emulsions based on overheating and explosive effervescence of disperse-phase droplets are described. Formulas are derived and a procedure for determining the fitting parameters for a description of the dispersive composition of an emulsion is given. The maximum count rate was about 500 droplets per second for droplet diameters ranging from 5 to 200 mu m. The method can be automated to handle high-viscosity, opaque, unstable, and heavily contaminated emulsions
Найти похожие

9.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания : 53/B 93
Автор(ы) : Bulanov N. V., Gasanov B. M., Turchaninova E. A.
Заглавие : Results of experimental investigation of heat transfer with emulsions with low-boiling disperse phase
Место публикации : High Temperature. - 2006. - Vol. 44, № 2. - С. 267-282
ББК : 53
Предметные рубрики: ФИЗИКА
Ключевые слова (''Своб.индексиров.''): heat trahsfer
Аннотация: The results are given of a theoretical investigation of heat transfer from thin wires to emulsions in which the disperse phase is low-boiling compared to the dispersion medium. A special feature of heat transfer to such emulsions is observed in the mode of nucleate boiling, when only the droplets of the disperse phase of emulsion are boiling. The transition from the convective mode of heat transfer to nucleate boiling requires high values of temperature gradient ? T = T sub W /sub ? T sub0/sub at which the temperature of the heat-transfer surface T sub W /sub is higher than the temperature T sub S /sub of saturated vapors of the disperse phase by 100 °C and more. Here, T sub0/sub is the temperature of the heat-transfer agent away from the heat-transfer surface. Note that, for pure liquids and solutions, the value of delay of the beginning of boiling ? T sub i /sub = T sub W /sub ? T sub S /sub as a rule does not exceed 1–5 °C. Another feature of heat transfer to the emulsions being treated is a wide temperature range of the mode of nucleate boiling (over 100 °C); the upper limit of this temperature range is defined by the temperature of transition to film boiling of the dispersion medium of the emulsion being investigated that has already boiled by this instant of time. The value of delay of the beginning of boiling is affected significantly by additions of surfactants and adsorbents.
\\\\Expert2\\NBO\\High Temperature\\2006, v.44, p.267.pdf
Найти похожие

10.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания : 53/B 93
Автор(ы) : Bulanov N. V., Gasanov B. M., Turchaninova E. A.
Заглавие : Results of experimental investigation of heat transfer with emulsions with low-boiling disperse phase
Место публикации : High Temperature. - 2006. - Vol. 44, № 2. - С. 267-282
ББК : 53
Предметные рубрики: ФИЗИКА
Ключевые слова (''Своб.индексиров.''): heat trahsfer
Аннотация: The results are given of a theoretical investigation of heat transfer from thin wires to emulsions in which the disperse phase is low-boiling compared to the dispersion medium. A special feature of heat transfer to such emulsions is observed in the mode of nucleate boiling, when only the droplets of the disperse phase of emulsion are boiling. The transition from the convective mode of heat transfer to nucleate boiling requires high values of temperature gradient ? T = T sub W /sub ? T sub0/sub at which the temperature of the heat-transfer surface T sub W /sub is higher than the temperature T sub S /sub of saturated vapors of the disperse phase by 100 °C and more. Here, T sub0/sub is the temperature of the heat-transfer agent away from the heat-transfer surface. Note that, for pure liquids and solutions, the value of delay of the beginning of boiling ? T sub i /sub = T sub W /sub ? T sub S /sub as a rule does not exceed 1–5 °C. Another feature of heat transfer to the emulsions being treated is a wide temperature range of the mode of nucleate boiling (over 100 °C); the upper limit of this temperature range is defined by the temperature of transition to film boiling of the dispersion medium of the emulsion being investigated that has already boiled by this instant of time. The value of delay of the beginning of boiling is affected significantly by additions of surfactants and adsorbents.
\\\\Expert2\\NBO\\High Temperature\\2006, v.44, p.267.pdf
Найти похожие

 1-10    11-20   21-22 
 

Сиглы отделов ЦНБ УрО РАН


  бр.ф. - Бронированный фонд

  бф - Научно-библиографический отдел

  БХЛ - Фонд художественной литературы

  ИИиА -Фонд исторической литературы в ЦНБ УрО РАН

  ИМЕТ -Отдел ЦНБ в Институте металлургии УрО РАН

  кх - Отдел фондов (книгохранениe)

  МБА - Межбиблиотечный абонемент

  мф - Методический фонд

  ок - Отдел научной каталогизации

  оку - Отдел комплектования и учета

  орф - Обменно-резервный фонд

  пф - Читальный зал деловой и патентной информации

  рк - Фонд редкой книги

  ч/з - Главный читальный зал

  эр - Зал электронных ресурсов

  

Сиглы библиотек институтов и НЦ УрО РАН
© Международная Ассоциация пользователей и разработчиков электронных библиотек и новых информационных технологий
(Ассоциация ЭБНИТ)
Яндекс.Метрика