Методом просвечивающей электронной микроскопии изучена эволюция структуры ниобия при кручении под высоким давлением (КВД) в жидком азоте и последующем отжиге в интервале 100-600°С. С ростом степени деформации структура измельчается в три стадии: ячеистая структура, смешанная структура из ячеек и субзерен и субмикро-или нанокристаллическая зеренная структура. КВД на 3 оборота при 80К приводит к образованию в Nb нанокристаллической структуры со средним размером кристаллитов ~ 75 нм и рекордно высокой микротвердостью 4800 МПа. Полученная структура стабильна при комнатной температуре, но обладает относительно низкой термической стабильностью: рекристаллизация начинается при более низких температурах, чем после обычной деформации или КВД при комнатной температуре.
Evolution of structure of Nb subjected to high-pressure torsion (HPT) in liquid nitrogen and further annealing in the temperature range of 100-600°C has been studied by transmission electron microscopy (ТЕМ). With strain increasing the structure refines in three stages: dislocation cell structure, mixed structure of cells and subgrains and, finally, submicro- or nanocrystalline grain structure. HPT by 3 revolutions at 80K results in the formation of nanocrystalline structure in Nb, with crystallite sizes of about 75 nm and the record-breaking microhardness of 4800 MPa. The structure obtained is stable at room temperature but possesses relatively low thermal stability, namely, it undergoes recrystallization at lower temperatures than that after the conventional deformation or room-temperature HPT.