На образцах сплава Fe73,5Cu1Nb3Si13,5B9 с индуцированной магнитной анизотропией (ИМА), наведенной в процессе термомеханической или термомагнитной обработок (совмещенными с нанокристаллизующим отжигом или осуществленными после него), проведены структурные исследования методами мессбауэров-ской спектроскопии и просвечивающей электронной микроскопии. Сравнение результатов магнитных и структурных исследований позволило сделать вывод, что за величину константы ИМА и за ее термическую стабильность ответственны такие морфологические особенности структуры, как состав и объем фаз, получающихся в результате кристаллизации аморфного сплава.
Structure investigations using the Mossbauer effect and transmission electron microscopy techniques were performed on the samples of the Fe73,5Cu1Nb3Si13,5B9, alloy with the magnetic anisotropy induced in the course of thermomagnetic or thermomechanical treatment (simultaneously with the nanocrystallizing annealing or without it). Comparison of the results of magnetic and structure investigations allowed one to make a conclusion that the value of the induced magnetic anisotropy constant and its stability are controlled by such morphological peculiarities as the composition and volume of phases that result from the crystallization of the amorphous alloy.